نام کتاب :برقراری ارتباط(راهنمای کارشناسان کودکان دچار اختلال ارتباطی)
مترجم:دکتر گیتا موللی با همکاری گروه مترجمان
ناشر:موسسه فرهنگی فرجام جام جم
مرکز پخش:انتشارات دلیل ما (خ انقلاب ،فخررازی66464141)
سال انتشار:1389
از طريق برقراري ارتباط است كه هر يك از ما ميتوانيم شخصيت فردي خود را نشان دهيم ـ اينكه كه هستيم و چه افكار، ايدهها و باورهايي داريم. شيوه برقراري ارتباط هر يك از ما منحصر به فرد است. ما ارتباطات و دوستيهاي خود را شكل ميدهيم و از طريق ارتباط، جايگاه ارزشمندي براي خود در جامعه ايجاد ميكنيم.
يك لحظه به خود بينديشيد ـ اگر به نوعي دچار اختلالات ارتباطي بوديد، زندگي شما چگونه بود؟
این مجموعه یکی از انتشارات بسیار ارزنده و کاربردی سازمان بهداشت جهانی(WHO)[1] است ،حاوی مطالب بسیار کاربردی و ساده برای والدین و کارشناسان است .
مطالب اين كتاب در جهت رفع يكي از نيازهاي شناخته شده كشورهاي در حال توسعه يعني نياز به كسب اطلاعات پيرامون چگونگي كار با كودكان دچار اختلالات ارتباطي تدارك ديده شده و هدف اولیه تهیه منبعي براي آموزش دست اندركاران كار با كودكان دچار اختلالات ارتباطي بوده است .اصل کتاب به زبان انگليسي و در کشورزیمباوه تهیه و سپس به سازمان بهداشت جهانی فرستاده شد. سپس بدلیل مطالب ارزشمندش مورد توجه بسیار قرار گرفت . فدراسيون جهاني ناشنوايان (WFD)[2] و فدراسيون بين المللي افراد سخت شنوا(IFHOH)[3]، دو مركز دانشگاهی منچستر انگستان و انجمن معلوليت سوئد و همكاري توسعه بين الملل سوئد[4] (SIDA ) تغییراتی در آن اعمال کردند و در نهایت کتاب حاضر تهیه شد.تاكيد اصلي كتاب ياري به كودكان زير 6 سال است، زيرا در سالهاي نخست است كه ميتوان بيشترين كمكها را به كودك ارائه كرد.
در سالهاي اخير كشورمان با رشد درك و آگاهي مردم از نيازهاي افراد ناتوان روبرو هستند.. بيش از 50% از كودكان ناتوان شناسايي شده دچار اختلالات ارتباطياند(مهمتر از همه کودکان کم شنوا)، اما عليرغم اين موضوع، خدمات توانبخشي موجود در اين زمينه كاستيهاي بسياري دارد. اختلالات ارتباطي بيش از همه ناشناخته مانده و از اين رو در بيشتر كشورهاي جهان مورد مسامحه قرار گرفته است. همه افرادي كه با كودكان دچار اختلالات ارتباطي كار ميكنند اعم از خانواده كودك و جامعه قادرند به او كمك كنند. اما آگاهي و درك كاركنان امور بهداشتي و آموزشي نيز حائز اهميتي حياتي است. مسئوليت و تعهد حقيقي همراه با وجود مهارتهاي لازم، اين دسته كارشناسان را قادر ميسازد كيفيت زندگي كودك و خانوده را بطور مؤثر بهبود بخشند.
و در حال حاضر فاقد اطلاعات و مواد آموزشي مناسب و مکتوب در مورد گفتار درماني هستيم و برنامه های آموزشي دقيقي براي درمان آسيب هاي زباني و گفتاري در دست نیست. امید است با ترجمه اين كتاب منبعي جامع براي آموزش افراد، پيرامون چگونگي كمك به كودكان دچار اختلالات ارتباطي قرارگیرد..
هدف اين کتاب ارائه ايده هايي است تا بتوان:
- مهارتهاي ارتباطي كودك را بهبود بخشيد.
- كودك را تشويق كرد راههاي گوناگون براي برقراري ارتباط را به كار بندد.
- به والدين كمك كرد مهارتهاي ارتباطي فرزندانشان را بهبود بخشند.
- با ديگر دست اندركاران كمك به كودكان دچار اختلالات ارتباطي ارتباط برقرار كرد.
کتاب “برقراری ارتباط “شامل اطلاعاتي در مورد جنبههاي کلي برقراري ارتباط از جمله رشد طبيعي و شناسايي به هنگام آن است. فصلهايي از کتاب به ارزيابي و برنامهريزي اهداف، اختصاص داده شده است که ايدههاي آموزشي بسيار کاربردي نيز در آن مطرح شده است. اين کتاب شامل نظر جامعي در مورد پنج علت اصلي مشکلات ارتباطي است که عبارتند از: عقب ماندگي ذهني، فلج مغزي، کمشنوايي، چند معلوليتي و اختلالات ويژه گفتاري. هر يک از فصلها شامل ارزيابي و برنامهريزي اهداف، توصيههایي به والدين و نکات آموزشي کليدي براي افرادي است که دستاندرکاران آموزش کارکنان و والدين هستند.
بازي، به دليل اهميت ويژهاي که دارد به صورت کامل مطرح شده است. همچنين استفاده از موقعيتهاي روزمره زندگي براي تشويق کودک به برقراري ارتباط مفصلاً مورد نظر قرار گرفته است. فصلي از کتاب هم اختصاص به پيشنهادات و ارائه مثالهايي براي کار گروهي با والدين و کودکان دارد. در فصل پاياني کتاب چگونگي همکاري با ديگر کارشناسان آموزشي مطرح شده است.
در اين كتاب دانش تخصصي گفتار درماني با آگاهي كامل از نيازهاي موجود کشورهای در حال توسعه تلفيق شده است و از اين رو مطالب آن براي كاركنان بخشهاي بهداشتي و آموزشي بسيار ارزشمند خواهد بود.
اميد است ترجمه این کتاب برای همه والدین وکارشناسان مفید باشدوهمه كودكان و كل جامعه هم از آن استفاده كنند و اين آگاهي بس ارزشمند و پراهميت در كل به ارتقاء سلامتي همه جامعه منجر شود زیرا هدف کلي کتاب حاضر ارتقاء خدمات براي کودکان دچار مشکلات ارتباطي و در نهايت ارتقاء کيفيت زندگي آنهاست.
مطالب کتاب به سادگی قابل اجرا در منزل و کلینیک است و به ما آموزش می دهد چگونه خیلی ساده به کودک کمک کنیم بتواند ارتباط برقرارکند. همه صفحات کتاب حاوی تصاویر و مثالهای عملی ،ساده و کاربردی است و خواندن آن به همه والدین و کارشناسان توانبخشی توصیه می شود.
دکتر گیتا موللی،استادیار دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
[1]. World Health Organization (WHO)
[2]. World Federation of the Deaf (WFD)
[3]. International Federation of the Hard of Hearing (IFHOH)
[4]. Swedish International Development Cooperation Agency