برقراری ارتباطی محکم و صریح

برقراری ارتباطی محکم و صریح”راهنمای افراد کم شنوا

ممكن است به عنوان یك فرد سخت‌شنوا زمانی كه سعی می‌كنید صحبت‌ها را درك كنید و یا سخنان خود را به دیگری بفهمانید احساس عجز و خشمی به شما دست دهد. می‌توانید با آموختن برخی شیوه‌های محكم و صریح بر برخی از این نارضایی‌های ارتباطی خود فائق آیید.

از واژه صراحت یا مفهوم رفتار صریح و محكم ترس به دل راه ندهید. بین رفتار صریح و رفتار پرخاشگرانه تفاوت‌هایی هست. صراحت خصلتی مثبت است در صورت استفاده از تكنیك قاطعیت و صراحت متوجه می‌شوید كه می‌توانید كاری كنید برخی اتفاق‌ها بیفتد و رفتار دیگران و مهم‌تر از آن رفتار خود را تغییر دهید. اما رفتار پرخاشگرانه شیوه‌ای منفی است كه معمولاً نتایجی منفی در پی دارد.

مثال‌های زیر شرح می‌دهد چگونه یك پیام را به روش‌های گوناگون بیان كنید و اهمیت برقراری ارتباطی صریح تا چه حد اهمیت دارد.

شما و فرد شنوایی به هتلی می‌روید و می‌خواهید در هتل اقامت كنید: مهماندار هتل به شما یك كارت و یك خودكار می‌دهد، شما كارت را پر می‌كنید و همان طور كه منتظر هستید كلید اتاقتان را به شما می‌دهد بعد در حالی كه دستانش پایین است كارت شناسایی‌تان را می‌خواهد. شما می‌دانید او چیزی می‌گوید اما متوجه سخنانش نمی‌شوید و چهره‌اش را هم نمی‌بینید. عكس‌العمل شما چیست؟

1-    به گرمی لبخند می‌زنید و طوری رفتار می‌كنید گویی چیزی نشنیده‌اید.

2-     از همراهتان می‌پرسید كه مهماندار هتل چه گفت؟

3-    با خشم چیزی شبیه این می‌گویید كه “وقتی با من صحبت می‌كنید، به من نگاه كنید و بلندتر صحبت كنید”.

4-    به آرامی می‌گویید “من خوب نمی‌شنوم اگر هنگام صحبت كردن به من نگاه كنید كمك می‌كنید بتوانم صحبت‌هایتان را بشنوم”

 

عكس‌العمل‌های شماره 1 و 2 مثال‌هایی از یك رفتار منفعل است. عمل كردن به گونه‌ای كه انگار می‌شنوید در حالی كه این طور نیست. این رفتار غالباً همراه با یك “لبخند ملیح” بیانی مبهم و دوپهلو یا استفاده از فردی دیگر به عنوان گوش‌های خود است و به دیگران اجازه نمی‌دهید متوجه كم‌شنوایی شما شوند. رفتار منفعل شما را از مواجهه با واقعیت كم‌شنوایی‌تان دور نگه می‌دارد. شما را به دیگران وابسته می‌كند. و غالباً سبب می‌شود دیگران شما را در نظر نگیرند یا ناتوان‌تر از آنچه هستید تصور كنند.

عكس‌العمل شماره 3 رفتار پرخاشگرانه است. رفتار پرخاشگرانه به گونه‌ای است كه گویی حق با شماست و همة دنیا اشتباه می‌كنند. به جای درخواست حمایت، با آنان تحكم می‌كنید و زمانی كه شما را درك نمی‌كنند آنها را سرزنش می‌كنید، محاورات را در دست می‌گیرید و اصرار می‌كنید همه چیز را بشنوید. افراد سخت‌شنوا غالباً برای پوشاندن ناتوانی خود رفتاری پرخاشگرانه پیش می‌گیرند. این امر راه‌حل مشكلات آنها نیست و در عوض اعتماد به نفس آنان را كاهش می‌دهد، دیگران را می‌رنجاند و سبب می‌شود آنها خواسته شما را انجام دهند اما در آینده از برقراری ارتباط با شما اجتناب كنند.

عكس‌العمل شماره 4 مثالی از رفتار صریح و محكم است. عمل كردن برای خود پذیرش كم‌شنوایی خود، پذیرش مسئولیت اعمال خود و برقراری ارتباطی روشن با دیگران تا متوجه شوند برای كمك به شما چه كارهایی از دست آنان ساخته است. اینها همه از ویژگی‌های رفتار صریح است.

رفتار صریح شما را قادر می‌سازد رفتاری بر اساس علائق خود داشته باشند، روی پای خود بایستید، احساسات خود را به راحتی بیان كنید و بدون تضییع حق دیگران به حقوق خود دست یابید. شما با رفتار صریح می‌گویید “من می‌دانم مشكلی دارم. درخواست كمك می‌كنم و به شما می‌گویم به چه نیاز دارم.”

بكار بردن رفتار صریح ساده نیست. نیاز به تمرین دارد اما پس از مدتی آنچه می‌گویید و آنچه انجام می‌دهید جزیی از ذات شما می‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − دو =