مشکلات جسمی- حرکتی درمان و فناوری

دکترگیتا موللی

بسیاری از کودکانی که مشکلات جسمی- حرکتی دارند برای اینکه بیاموزند فعالیت های روزمره خود را چگونه انجام دهند نیاز به کمک دارند. کودکان دچار مشکلات جسمی- حرکتی شدید ممکن است نیاز به پزشکان خاصی داشته باشند که تخصصشان در آن نوع ناتوانی خاص باشد. بعضی از افرادی که کودکان با مشکلات جسمی- حرکتی نیاز دارند به آنها مراجعه کنند عبارتند از:

-— پزشک ارتوپد: این پزشکان در زمینه استخوان ها و ماهیچه ها تخصص دارند.
-— پزشک مغز و اعصاب (نوورلوژیست): این پزشکان در مورد بیماری هایی تخصص دارند که به سیستم عصبی آسیب می رسانند.
-— فیزیو تراپیست ها[1]: این ها کارشناسانی[2]  هستند که به کودکان آموزش می دهند از ماهیچه های بزرگ خود برای حرکت کردن استفاده کنند، به این معنی که به آنها کمک می کنند که راه رفتن، ایستادن، استفاده از صندلی چرخدار یا عصای زیر بغلی، نشستن و انجام کارهای روزانه زندگی خود را یاد بگیرند.
-— کار درمانگـرها: کارشناسانـی هستنـد که با ماهیچه های کوچکتر و حرکات ظریف تر افراد کار می کنند. کار درمانگرها به کودکانی که نمی توانند کارهایی مثل حرکت دادن دست و انگشت را انجام دهند؛ کارهایی مانند استفاده از مداد و خودکار و یا مسواک زدن دندان ها و غیره.
-— گفتار درمانگرها (آسیب شناس گفتار و زبان): کارشناسانی هستنـد که به کودکـان کمک می کنند صحبت کردن و درک زبانی خود را بهتر کنند. اگر ناتوانی های جسمی- حرکتی کودکان به توانایی صحبت کردن یا شنیدن آنها هم صدمه زده باشد، باید به گفتار درمانگر مراجعه کنند.
-— چشم پزشکان: پزشکانی هستند که تخصص آنها در چشم و بیماری های چشمی است.
-— کارشناس اورتز- پروتز: کارشناسانی هستند که طراحی و ساخت پای مصنوعی (پروتز) را انجام می دهند. همچنین اگر کودکان برای نگهداشتن ماهیچه هایشان نیاز به بریس داشته باشند لازم است کارشناس اورتز- پروتز با آنها کار کند.

images (1)

کودکان با ناتوانی حسی حرکتی شدید و کمک افزارهای فناوری
کمک افزارهای فناوری به کودکان با ناتوانی های حسی حرکتی شدید می توانند کمک کنند. این کمک افزارها انجام کارها را برای کودکان با ناتوانی حسی حرکتی شدید ساده تر می کنند. در اینجا چند مثال از این کمک فناوری آورده شده است:
-— بسیاری از کودکان با ناتوانی حسی حرکتی از صندلی چرخدار استفاده می کنند. صندلی چرخدار انواع بسیار متفاوتی دارند، مثلاً صندلی های چرخداری که برای ورزش هایی نظیر بسکتبال، دو میدانی یا تنیس ساخته می شوند.
-— بسیاری از کودکان با ناتوانی حسی عصبی از عصاهای زیر بغلی هم استفاده می کنند تا به کمک آن بتوانند بایستند، تعادل خود را حفظ کنند و راه بروند.
-— کودکانی که از صندلی چرخدار استفاده می کنند برای بالا رفتن از پله ها و سوار شدن به اتوبوس و پیاده شدن از آنها از آسانسورهای برقی، کمک می گیرند.
-— کودکانی که ماهیچه هایشان ضعیف است و باید سر جای خودش نگهداشته شود، از بریس استفاده می کنند.
-— کودکانی که از هیچکدام از دست های خود نمی توانند استفاده کنند، رایانه های ویژه ای دارند که به جای دست با صدا کار می کنند.
-— افـرادی که پا ندارنـد از پاهای مصنوعی استفاده می کنند. پای مصنوعی به انها کمک می کند بتوانند راه بروند، چیزی را با پای خود این طرف آن طرف ببرند و همه فعالیت های روزانه زندگی خود را انجام دهند.

 [1]- تراپیست یعنی افرادی که در درمان خاصی برای یک نوع بیماری یا اختلال مهارت دارند.
[2]- کارشناس یعنی افرادی که روی زمینه پزشکی خاص کار می کنند و در مورد آن کاملاً حرفه ای هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 3 =